#lyftskolan Nu vänder vi trenden!


Under vintern och våren har debattinläggen om skolan duggat tätt. Detta efter att Sveriges elever åter har visat sjunkande resultat i PISA-undersökningen. Nu ska syndabockar utses och utredningar tillsättas som förhindrar oss som arbetar i skolan att göra om samma misstag ytterligare en gång. Det här har vi varit med om tidigare vi som har några år i skolan. Många är de artiklar som vi fått läsa om svaga skolledningar, inkompetenta lärare, obehöriga lärare, ointresserade rektorer etc. etc. Vi har tuggat i oss det, funderat över vad vi kan göra annorlunda, strukturerat upp ännu mer runt tjänsteanteckningar, elevakter, åtgärdsprogram och frånvarorapporter. Vi har hoppat på i stort sett alla tåg med olika pedagogiska idéer som har passerat vår station i vår iver att förbättra resultaten.


Nu står vi här igen men med en stor skillnad.  Den här gången tiger vi inte still! Den här gången reser vi oss och säger: Lita på oss för vi vet vad vi gör och framförallt vet vi vart vi ska och hur vi ska ta oss dit!


Ett gemensamt sätt att säga: Rör inte vår skola för vi håller nämligen på med viktiga saker! Vi utvecklar Sveriges framtid och vi är på gång, vi är laddade, vi är tända!!!


På twitter har det startats skolchatt, rektorschatt, förskolechatt m.m Nätverk som 

Skolvåren och Skolsmedjan ser dagens ljus. Konferensföreläsningar och pedagogiska artiklar sprids som en löpeld! På Facebook startas ämnesgrupper och olika pedagogiska forum av sällan skådat slag! 

Det är precis som om Skolsverige bestämt sig: Ingen ska säga att vi inte kan! Vi kan och vi 


vill och vi kommer hjälpas åt för att varenda unge från Treriksröset ända ner till Trelleborg 

ska få chansen att lyckas!


Vad är det då som skapar denna kraft, denna vulkaneld som bara väntar på att få rusa fram genom landet? Ja inte är det en längtan efter att vara OECD och PISA-undersökningar till lags! Nej det här handlar om något mycket större: Det handlar om en hel yrkeskår som kräver sin rätt att bli respekterade för sin profession och kompetens för att Sveriges elever ska få den konkurrenskraftiga utbildning som de har rätt till! Det handlar om människor med många års studier och många års erfarenhet som vi satsar på att Sveriges framtida utveckling ska vara positiv.


Vi behöver inte fler lagar som begränsar oss, vi behöver inte fler inspektioner, vi behöver 


inte fler nationella prov, vi behöver inte fler reformer. Vi behöver arbetsro från yttre påverkan så att vi – forskare, lärarutbildare, skolledare, pedagoger och alla andra i skolan- kan ta tag 


i den inneboende energi ni nu ser och av den bygga en skola för framtiden.


Den rörelse vi nu ser går utanför politiska läger, den bottnar inte i olika ideologier och den handlar inte om någon enskild person som får ära och berömmelse. Nej, den här gången handlar det om något så enkelt som människor från alla olika läger som reser sig upp efter alla slag och sparkar och ropar: Nej! Rör inte vår skola! Vi har professionen och kompetensen och vi vill och kan föra Sveriges skola in i framtiden! 


Jag har i ett tidigare inlägg efterlyst en skolkommission med aktörer från näringsliv, 

regering, oppositionspartier, forskare men också (naturligtvis) skolledare och lärare som står där ute varje dag, varje vecka, år ut och år in med ett enda mål i sikte: att alla elever 
ska lyckas!  

Det är där ni kan hitta den energi som Sveriges skola är i så stort behov av Det är i en 

sådan samling ni kommer få fram de idéer som eleverna behöver – och de behöver dem nu! Våga se bortanför de människor ni alltid använt, våga ge er in på sociala medier och hitta eldsjälarna för det är de som kommer driva skolutvecklingen framåt!


Det är dags att ni lyssnar på oss och på det vi kan! Ni som styrt över skolan med olika 

reformer har fått er chans! Nu är det vår tur och jag är säker på att vi kommer klara det: mot alla odds!! 


Ni kommunalpolitiker, regeringsmedlemmar och oppositionspolitiker : ge oss ramarna! Ni 

undervisningsråd och forskare: följ oss och ge oss den information och kunskap vi behöver! Ni debattörer, journalister och alla övriga i samhället: börja tala gott om oss  och berätta den goda historien och hjälp oss att lyfta skolan! Om ni håller det så lovar vi att göra allt vi kan med den kompetens och professionalism vi har  och det kommer lyfta våra elever!


Nu lyfter vi skolan, nu lyssnar vi på skolutvecklare var helst de finns och så tar vi alla varsin spade och börjar jobba! Vi har ett viktigt uppdrag för vi är Sveriges viktigaste medarbetare: 

Vi jobbar i skolan och vi älskar det!


Behöver du mer inspiration läs Karin Brånebäck här eller Skolsmedjan här


Elsemarie Hallqvist 4 år på Högskola, Rektorsprogrammet i Karlstad 20 år som lärare och 10 år som skolledare

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s