#SETT2014

I år hade jag tänkt att inte åka på SETT! Hamnade i någon sorts ”Det där har jag gjort förut!” 

Vet inte vad som flög i mig! 

När jag sedan såg alla som började skriva ”Ses på SETT” på Twitter drabbades jag av en känsla av utanförskap. Jag kollade om någon i Örebro lämnat återbud och se jag fick napp! För ett par dagar sedan fick jag veta att jag kunde få åka med! Gissa om jag var nöjd!


Först var jag dock besviken över att jag inte lyckades få plats på Styrnings- och ledningsspåret. Nu har jag ändrat mig! 


Vad är det som är bra med SETT?


SETT är bra för att skolledare och pedagoger av alla de slag möts! 

Det har varit så bra för mig att gå på föreläsning om lärares arbete med hemmasittare, lärares arbete med internet och egna domäner, lärares arbete med digitala verktyg i klassrummet! 

Efter föreläsningarna har jag och mina medarbetare samtalat om vad vi hört och funderat över hur kan vi använda detta i vår verksamhet i vår vardag. Jag har fått konkreta tips om vilket stöd de vill och behöver ha av mig och jag har fått fundera över hur jag ska uppmuntra till digital utveckling på ett konkret sätt.

Kanske skulle man ”byta” föreläsare till nästa år så att rektorer och skolledare fick lyssna till konkreta tips för klassrummen och verksamheten och lärarna fick lyssna till skolledares syn på hur skolan och verksamheten ska ledas… Jag är övertygad om att en nyckel till 

framgång för den svenska skolan är att alla vi som finns i skolan samverkar – inte motverkar varandra! Vi måste se varandra som resurser! Vad vore skolan utan lärare? Vad vore den utan stödfunktioner som vaktmästeri, restaurangpersonal, kansli eller elevhälsa? Vad vore skolan utan en ledare som tar sikte på målet och ser till att skeppet går åt rätt håll? 

Vi behöver varandras olikheter och vi behöver förståelse för varandras olika uppdrag Det är ingen självklarhet att det är så! Vi måste arbeta på det och bjuda in varandra till våra olika ansvarsområden! Vi måste våga bli ifrågasatta och utmanade av varandra för att verksamheten ska utvecklas!


SETT är bra för att vi utgår från svenska skolor med samma styrdokument att följa. 

Om man åker på studiebesök till andra länder får man ofta med sig många bra idéer och man kan utmanas ordentligt att tänka utanför boxen MEN… Den som vill kan alltid säga 

”men de har ju ingen skollag!” ”men de har ju inget Skolverk”, ”men de har ju inga 

nationella prov”… 

När vi möts på SETT har vi alla samma skollag, samma Skolverk, samma Skolinspektion och lika många nationella prov. Trots det finns det verksamheter som lyckas! Alltså kan även min verksamhet lyckas!


SETT är bra för det utmanar Jante

Idag har jag lyssnat på föreläsare som är lärare och som kan stå upp och säga: ”Jag vet att jag är bra på det jag gör och jag delar gärna med mig! Lyssna på hur jag gjorde”

Det finns en falang bland Sveriges lärare som är emot försteläraruppdraget av den anledningen att man tycker att alla lärare är lika bra! Nej! Så är det inte! Alla rektorer är inte heller lika bra! Men vi måste våga lyfta fram de goda exemplen. 

Om skolan ska utvecklas måste vi våga slänga prestigen och säga: ”Nu ser jag ju att det 

sätt jag har jobbat på inte har varit så bra! Nu ska jag ändra mig!” 

Det som är bra är att du inte behöver göra alla misstag själv för de som har föreläst idag har också bjudit på sina misstag. 

Om vi ska lyfta skolan i Sverige måste vi också lyfta dem som har förändrat och som har visat på nya vägar och nya sätt att arbeta!SETT är bra för det finns något för alla

Idag har jag sett dem som kan allt om digitala verktyg och sociala medier och som använder dessa så lättsamt att de inte ens tänker på det. Jag har också sett dem som har med sig en svart anteckningsbok med tillhörande blyertspenna och separat sudd som de har använt för att anteckna vad föreläsarna säger. 

Jag har läst tweets från någon som skrivit sin allra första tweet och jag har läst tweets från dem som har sådan rutin att de följer konferensen från annan ort men alla har deltagit och alla är aktiva. Jag är övertygad om att de som är här vill vara med och lyfta skolan och förbättra våra elevers resultat för det är så vi är – vi som arbetar i skolan och som gör det för att vi älskar att se elever lyckas!


Tack till er som arrangerar SETT Jag är nöjd och mest nöjd över att det är två julaftnar på SETT! Så är det ju inte IRL 🙂


Önskar er alla en bra dag imorgon oavsett om du är på SETT eller inte!

Elsemarie

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s