Verksamheten gör som du gör – inte som du säger

Blogginlägget idag kommer att handla om ”görandets” ledarskap.

Jag har flera gånger reagerat på att vi rektorer har lätt för att prata om vår verksamhet som om det är något som vi inte deltar i. Mer som om vi är skötare av en marionetteater än chefer mitt i en verksamhet.


Om rektor ska lyckas med sitt uppdrag måste man leva sin vision och det kan man aldrig göra ovanför sina marionettdockor. Det måste man göra tillsammans med sina medarbetare i vardagen. 


Rektor måste reflektera över sitt uppdrag och fundera över sin vision så att den är ett med dig själv. Du måste ha tydliga mål och en stark målbild för att din kommunikation med medarbetarna ska bli utvecklande.

Många gånger pratar vi om tydlighet i rektorsuppdraget i termer av att ”man behöver inte fundera över vad chefen tycker” eller ”det är tydligt vem som bestämmer på den här arbetsplatsen” men jag skulle vilja koppla begreppet till din målbild.

En tydlig rektor är en rektor som ”lever sin målbild” En sådan rektor kommer inte behöva ”bestämma” eller visa vad den tycker – den lever sin målbild.

Det här kan låta krångligt men det är ganska enkelt! 


Vill du att dina elever ska respektera varandra och ha en grundsyn att alla människor har lika värde? 

Se till att du hälsar på alla du möter oavsett om det är vaktmästaren eller förvaltningschefen.Stanna till och prata ett par ord – säg till den som städar lokalerna att du uppskattar det arbetet och att du vet hur otroligt viktig denna person är för din verksamhet!


Vill du att dina elever ska vara måna om sin arbetsmiljö och att de ska ha en fin och trevlig miljö runt omkring sig?

Gå aldrig förbi ett papper slängt på golvet! Rätta till stolar som står snett! Se till att det är ordning hos dig!


Vill du att dina elever ska arbeta med digital utveckling?

Använd din mobiltelefon! Använd padda! Kommunicera med sms! Använd sociala medier!


Vill du att dina medarbetare ska ta del av aktuell forskning?

Läs forskning! Referera till bloggar och artiklar! Skicka länkar till medarbetarna!


Vill du att eleverna ska bli självständiga och ta ansvar?

Lita på dina medarbetare och låt dem ta ansvar!


Vill du att lärarna ska vilja lära nytt och kompetensutvecklas?

Se till att du kompetensutvecklas och visa att du prioriterar det! Delta i lärarnas kompetensutveckling och se till att det är du som styr innehållet i den utifrån din vision!


När du på detta sätt lever din vision i vardagen mitt i din verksamhet kommer det att ge resultat. Det kommer inte att vara möjligt för elever eller medarbetare att göra något annat för det kommer att vara din prägel som sitter på skolan! I alla led kommer man att göra som du gör!


Det här innebär naturligtvis också ett stort ansvar för du är alltid en förebild och du måste alltid veta vart du vill med din verksamhet. Rektor måste gång på gång återvända till ”den första kärleken till uppdraget” Du måste ställa dig frågan: Varför började jag? Vad var det som drev mig? Varför går jag till jobbet? När du utmanar dig själv varje dag kommer du att bli den tydliga ledare som så många efterfrågar men inte genom att du visar vem som bestämmer utan genom att du lever din vision och din målbild!


Lycka till och minns att du har ett av Sveriges viktigaste jobb! 

Hoppas på att få träffa många av er på Sett 2014

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s