Vad är skoland problem?

I helgen har jag ägnat mig åt att läsa några artiklar om ordning och reda i skolan och vad vi kan göra åt det! Det verkar som att man nu ”leker med tanken” att PISA-resultaten till stor del har med lugn och ro i klassrummen att göra. När jag ser den här typen av uttalanden eller artiklar blir jag så beklämd. Det får oss som arbetar i skolan att framstå som  totalt inkompetenta människor som mest bara står och ser på medan allt krackelerar. Rektorer och lärare är ett gäng handlingsförlamade människor som inte ens kan hålla ordning i klassrummet! Det här ger också blivande föräldrar och elever en bild av att skolan är ett ställe där man får göra precis som man vill och förmodligen kommer ingen att tala om för dig om du gör fel. Råkar du vara en stackars ”snäll” elev som är där för att lära så kommer du snart bli besviken för det kommer råda kaos i ditt klassrum!


Låt oss en gång för alla slå fast: detta är inte sant! 


Jag har sedan 1989 arbetat i skolan! Jag har arbetat med elever i åldrarna 10-20 år. Jag har undervisat och varit skolledare jag säger det igen. Detta är inte sant! 


Imorgon kommer det att gå tusentals duktiga, engagerade, kunniga, professionella och ordningsskapande lärare och skolledare till sina jobb. De kommer i de allra flesta fallen att erbjuda eleverna stimulans, arbetsro och nya kunskaper. 


Jag vet att många elever svarat att de inte har arbetsro på lektionerna i olika undersökningar men vi måste också minnas att som du ropar i sko (-lan) -gen får du svar!


Vad tror jag då är problemet? 

Jag tror att vi måste börja prata gott om skolan! Om det mediala bruset talar om för elever och föräldrar att skolan är ett problem så är det svårt att då dem att gå dit imorgon fulla av förväntan. Fundera över hur många filmer eller tv-serier du kan räkna upp där rektor och lärare är riktigt br och pålitliga människor. Ja jag kan också komma på några men jag kan räkna upp många många fler där det är en annan bild som ges av oss som jobbar i skolan. John Hattie pekar i sin undersökning av skolan på vikten av att lärare har höga förväntningar på sina elever Jag tror att det är lika viktigt att elever och föräldrar har höga förväntningar på skolan. Så är det inte idag!


De som går till sin arbetsplats ”Skolan” imorgon kommer att gå dit ytterligare en vecka med en känsla av att de ständigt måste försvara sig och att de ständigt är ifrågasatta! Om vi hjälps åt med att kommunicera med våra barn och ungdomar vilken förmån det är att få gå i skolan och hur dåligt alternativet är så tror jag faktiskt att en del kommer att hända. Om vi imorgon möter elever och föräldrar som tror gott om oss som faktiskt valt att arbeta i skolan för att vi gillar undervisning och för att vi tycker om barn och ungdomar så är jag säker på att vi kommer nå nya höjder precis som alla andra gör när man har höga förväntningar på dem.


Jag tror också att vi behöver se över vår timplan och hur vi fördelar timmarna under de tretton år dvs 2 314 dagar som vi ansvarar för eleverna så att vi får ut maximalt av den satsade tiden. 


Är det rätt att minska på de estetiska ämnena? Hur påverkar det elevernas resultat när de mestadels bara använder en del av sin hjärnas totala kapacitet? Är det rätt att börja med undervisning i så många ämnen som vi gör idag redan i årskurs ett? Kan vi göra på något annat mer effektivt sätt? Kan vi vända på synen på lärare så att vi får de allra skickligaste pedagogerna och studenterna att välja att vara lärare i de yngsta åren där vi vet att så mycket grundläggande lärande om lärande äger rum? Hur kan vi underlätta för lärare och skolledare så att de får ägna mindre tid åt att försvara sig och istället lägga mer tid på undervisning och på att lära sig mer om lärande? De här frågorna ska besvaras av forskare och dem som arbetar i skolan – inte av politiker!


Vi som har skolan som vår arbetsplats imorgon har lagt många år av studier på pedagogik och på att försöka förstå hur vi ska hjälpa eleverna framåt. Om det bara hade handlat om ordning och reda så hade vi löst detta för länge sedan!

Jag vädjar nu till nuvarande skolpolitiker, kommande skolpolitiker, föräldrar och inte minst massmedia: Lita på oss som arbetar i skolan! Vi vet vad vi gör! Vi kan vårt jobb och vi behöver era höga förväntningar på oss! 


Jag lovar att ni kommer se resultat! Det är inte enkelt! Det är svårt! Just därför behöver vi få koncentrera oss på vårt arbete ! Vi behöver arbetsro!

I skolan kallar vi det formativ bedömning! 


Önskar alla er engagerade lärare och er andra som arbetar i skolan en underbar arbetsdag och vecka Ni har ett av Sveriges viktigaste jobb! Jag tror på er!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s