1:1 ur ett skolledarperspektiv

I höstas hände det: alla elever i årskurs ett och två på vår gymnasieskola fick en egen dator! Vi hade väntat länge – kanske längst på att upphandlingen skulle bli klar – och nu var de äntligen på plats! 

Hur hade vi förberett denna enorma satsning för att få ett bra resultat ganska snabbt? 


När jag började min tjänst på skolan för fyra år sedan sa jag till mina medarbetare att jag ville att de innan läsårets slut skulle ha gjort PIM3. I vår kommun var det förenat med att ”få” en egen bärbar dator. Alla medarbetare gjorde detta och flera av dem gick direkt igång med att använda sig av verktyg som Dropbox och Googledocs i sin undervisning. 


Jag själv som rektor arbetade på samma sätt och använde mig i stort sett uteslutande av dator, padda och telefon i mitt dagliga arbete. Idag använder jag tex aldrig pärmar och ganska sällan penna och papper. Jag är också aktiv på sociala medier i olika forum.


När eleverna fick sina datorer så hade medarbetarna haft sina ganska länge. En viktig del var att medarbetarna fått använda datorn även privat för att de skulle bli vana vid att hantera den i vardagen. Naturligtvis har jag många medarbetare som redan var långt komna i detta arbete men det var bra att vi gjorde det som en gemensam satsning.


Under det halvår som nu har gått sedan eleverna fått sina datorer är jag imponerad över hur långt vi ändå har kommit. Datorn har inte bara ersatt papper och penna utan många lärare har redan kommit dit att man gör mycket som man inte kunnat göra tidigare. 


Jag är  rektor på ett estetiskt program och jag gläds över att man använder det nya verktyget både i inriktningarna och i de gymnasiegemensamma ämnena. På medarbetarsamtalen har vi resonerat om hur man har tagit till sig den nya tekniken och hur man har förändrat sitt arbetssätt. Jag är glad över att så många utmanar både sig själva och sina elever och jag försöker uppmuntra alla att ta ett steg framåt från den plats man befinner sig. Jag tror att man som skolledare i detta arbete behöver visa just på att vi ska vara i rörelse framåt. Vi har olika utgångslägen och vi tar olika stora kliv men samtliga ska vara i rörelse framåt mot ett tydligt mål. 


Det är dock viktigt att använda verktyget med förstånd och just som ett verktyg! Vi arbetar fortfarande med den mänskliga kraften och kreativiteten som ofta har sitt ursprung i det mänskliga mötet och i det som händer i det mötet. Därför var det bra att medarbetarna var ganska vana vid att hantera datorn själva när eleverna fick sina datorer så att man som lärare ”styr” arbetet med datorerna och använder dem precis som det extra verktyg det ska vara och inte som ersättning för den utveckling vi når genom det mänskliga mötet! Det är viktigt att vi ser det här arbetet som en hjälp att utveckla skolan så att vi förbereder eleverna för den framtid vi tror att de ska möta. Därför måste vi också veta vad vi gör och vad vi vill. Arbetet måste ledas och styras av en medveten skolledare och engagerade medarbetare för att nå resultat. 


En tidig summering av vårt första halvår som 1:1 skola är följande:


Det var viktigt att medarbetarna hade en gemensam utbildningsbakgrund i form av tex PIM och att de hade vant sig vid att använda datorn innan eleverna fick sina.


Det är viktigt att jag som skolledare följer upp arbetet och ställer utmanande frågor och har konkreta förväntningar på hur skolarbetet ska kunna utvecklas med hjälp av de nya verktygen – helt enkelt att jag som skolledare har en tydlig målbild av vad jag har för förväntningar på att vi ska uppnå med hjälp av vårt nya arbetssätt.


Det är viktigt att jag som skolledare är bekväm med verktyget, att jag använder mig av sociala medier och håller mig uppdaterad på vad som händer inom området. Det är viktigt att jag som skolledare använder mig av digitala verktyg i mitt vardagsarbete för att visa att jag också förändrar mitt arbetssätt.


Det är viktigt att jag som skolledare håller mig uppdaterad på forskning, artiklar etc. inom den interaktiva utvecklingen så att jag kan möta både elever, och medarbetare med relevanta frågor och synpunkter och att jag vet vart vi ska och hur vi ska kunna komma dit! Jag tycker att Twitter är ett fantastiskt bra forum där jag får ta del av artiklar och olika forskningsrapporter utan att jag måste söka upp dem på egen hand. 


Önskar er alla en bra vecka och kanske ska vi alla prova något nytt i den digitala världen denna vecka för att utmana även oss själva! Vi kan kalla det lärplikt – något man har i Finland till skillnad från vårt svenska ”skolplikt”! 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s