Elevhälsoarbetet – rektors viktigaste uppdrag

I en gammal klok bok står det så här: ”Framförallt som ska bevaras ska du bevara ditt hjärta för därifrån utgår livet”


Om Elevhälsoarbetet är skolans hjärta så är det precis i enlighet med ovanstående citat som jag tror att vi ska arbeta!


På min skola hade vi tidigare lite olika ”avdelningar” för elevhälsoarbetet eller arbetet för elever i behov av särskilt stöd. Det fanns ett mindre individuellt program där man arbetade med sk. ”drop outs” (detta var långt innan det fanns ett begrepp för dessa elever) sedan fanns det en öppen verksamhet för elever som behövde stöd eller bara ville ha lite extra tid i skolan för att plugga. Till detta hade vi också ett ”traditionellt” elevhälsoteam. 


När jag kom till skolan hade elevminskningens tid börjat! Som på så många skolor började man nu skära ned bland personal och som så ofta var det just ”stödfunktionerna” som man skar ner på. Chefsskapet för dessa tre kategorier av ”stöd” hade dessutom cirkulerat bland oss rektorer och det gjorde att vi saknade ett helhetsgrepp. I det läget bad jag om att få ta över chefsskapet för dessa personalgrupper då det också sammanföll med att min egen personalgrupp hade minskat.


Jag har under hela min tid i skolan haft ett särskilt hjärta för de elever som inte bara ”promenerar in i skolan och sedan ut därifrån” utan de där som hittar lite egna krokiga stigar och vägar och med vårt stöd hittar sin egen väg ut! Jag hade en tydlig tanke med vart jag ville och jag visste också att de som jag arbetade med i detta team hade ”hjärtat på samma ställe som jag” d.v.s. alltid eleven – människan – först!


I ledningsgruppen gjorde vi tillsammans upp en plan för hur arbetet skulle kunna struktureras och idag har vi ett fungerande elevhälsoarbete törs jag påstå!


Jag skulle vilja beskriva detta på precis samma sätt som man idag pratar om vikten av rektors ledarskap för IKT-arbetets utveckling! Rektor är ovärderlig för elevhälsoarbetets utveckling. Det handlar om att rektor måste kommunicera med lärarna att detta arbete är viktigt för att öka måluppfyllelsen och det kan handla om att kommunicera med elevhälsoteamet vad det innebär att vara en ”stödfunktion” i skolan för att öka måluppfyllelsen. Det viktiga är att vi hela tiden har fokus på att vi arbetar med utbildning och att eleverna ska nå målen! Det är grunden för allt vårt arbete!


Idag består vårt ”stödteam” av tre speciallärare, specialpedagog, SYV, skolsköterska och kurator. Jag vill direkt säga att vi inte har tillräckligt med SYV, specialpedagog eller skolsköterska men det är å andra sidan ytterligare en anledning att se till att det arbete vi gör görs effektivt! 


Vi har lagt upp ett strukturerat mötesschema och vi ser till att vi har länkar mellan de olika grupperna i vårt team.


Så här ser en vecka ut:


Måndagmorgon träffas våra programledare (en per nationellt program samt en för språkintroduktion och en för Elevhälsoteamet) tillsammans med rektorerna. Här tar vi upp skolutvecklingsfrågor, kalendariefrågor m.m. Genom att elevstödsarbetet finns representerat här garanterar vi att vi inte tappar det perspektivet när vi planerar vår verksamhet. Idag är det en av våra speciallärare som är ”programledare” för elevhälsoteamet.


Tisdagar träffas speciallärare, specialpedagog och jag som ansvarig rektor för elevhälsoarbetet. Då går vi igenom alla elever som har kommit upp på de olika programmens egna EHT-möten. Vi tittar över vilka elever som behöver få extra hjälp för att nå målen. Är det elever som har F i någon kurs lägger vi upp en plan för hur vi ska kunna hjälpa eleven att få ett E eller högre betyg. Jag ser till att övriga rektorer får en lista över vilka åtgärder vi planerar för ”deras” elever så att de har möjlighet att reagera på detta. Det betyder att ansvarig rektor inte ”tappar kontrollen” men jag fungerar som en samordnande länk och vi vet också att på vår skola får man som elev rätt till ”samma” stöd oavsett vilket program man tillhör eller vilken rektor man har. Det blir också effektivt då vi kan hjälpa alla elever som behöver hjälp med t.ex. kursen svenska 1 oavsett vilket program de går på.


På torsdagar träffar jag EHT tillsammans med specialläraren som är programledare för dem. Då arbetar vi med det främjande arbetet. Vi diskuterar värdegrundsfrågor, vi uppdaterar våra olika planer, och vi resonerar om hur vi ska arbeta förebyggande. Vid detta möte är inte speciallärarna med. Man ska delta endast på de möten där man verkligen ska vara – övrig tid ska man ha tillsammans med elever!


Efter det träffar varje programrektor ”sitt” EHT och där sitter specialpedagogen som den länk som finns med i alla möten och kan bevaka att alla elever får det stöd som hen har rätt till. Specialpedagogen ser sedan till att ta med informationen till tisdagens möte med speciallärarna.


Ja, jag lägger totalt tre timmar i veckan på detta arbete varav en är för mitt eget program. Det kan tyckas mycket men jag menar att det är värt varenda sekund. Genom att jag som rektor visar att detta är prioriterat av mig så visar jag också för alla andra på skolan att vi ”ska bevara vårt hjärta för härifrån utgår livet” Jag arbetar efter devisen: är det bra för våra elever i behov av särskilt stöd är det bra för alla! 


I nästa del ska jag gå in på lite mer konkret hur vi arbetar med olika rutiner etc. för att få arbetet att ”flyta på” när skolan har tre rektorer och 900 elever….


Hoppas ni vill läsa även det!


Önskar er alla en riktigt bra vecka!




Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s